Srečanje Mreže NVO-VID z DID na temo Strategije razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva

Mreza NVO-VID

Mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo (NVO-VID) je na Direktorat za informacijsko družbo (DID) naslovila pobudo (pdf) za srečanje na temo predloga Strategije razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva v javni obravnavi.

Na srečanju, ki je potekalo 5. julija, smo predstavniki mreže NVO-VID Alenka Reissner (predsednica Komisije za izobraževanje, publiciteto in informatiko pri Zvezi društev upokojencev Slovenije), Jure Trbič (direktor Zavoda za upravno poslovanje), dr. Stanko Blatnik (direktor Inštituta za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij) in mag. Simon Delakorda (direktor Inštituta za elektronsko participacijo) opozorili na problematiko razvoja nevladnih organizacij na področju informacijske družbe in izpostavili ukrepe, ki so potrebni za večjo profesionalizacijo, stabilnost delovanja in učinkovitost nevladnih organizacij pri naslavljanju družbenih izzivov ter potreb na področju digitalizacije.

Predstavniki mreže NVO-VID in predstavnika direktorata za informacijsko družbo Bojan Križ (v. d. direktorja direktorata) in Tomas Tišler (sekretar) smo se na srečanju uskladili glede naslednjih aktivnosti v povezavi s predlogom Strategije razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva:

1) Uskladitev pripomb na predlog Strategije razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva, ki se nanašajo na položaj NVO na področju digitalne družbe ter njihovo posredovanje Službi za nevladne organizacije do zaključka javne razprave.

2) Uskladitev ukrepov razvoja NVO za pripravo akcijskega načrta strategije na področju digitalne družbe.

3) Vzpostavitev redne komunikacije med mrežo NVO in DID v okviru civilnega dialoga na področju razvoja digitalne družbe.

Poročilo za Mrežo NVO-VID pripravil mag. Simon Delakorda