Teden globalnega učenja

Rok

rok_sloga

Opis zgodbe s človeškim obrazom
Rok iz Polhovega Gradca, ki obiskuje 4. razred OŠ, se je preko različnih iger in delavnic naučil nove stvari o lokalni in globalni neenakosti ter nepravičnemu dostopu do hrane, stereotipih, medkulturnem dojemanju odnosa do hrane, globalnem državljanstvu, globalni odgovornosti do področij, ki trpijo hudo lakoto, spoštovanju človekovih pravic in pravici do hrane. Rok je eden od 3000 otrok in mladostnikov, ki so bili vključeni v zadnji Teden globalnega učenja, ki je potekal novembra 2014. SLOGA je od sedaj izvedla že osem tovrstnih dogodkov.

Kako je vsebinska mreža pripomogla k uspešni zgodbi / kakšna je bila njena vloga?
Platforma SLOGA je bila novembra 2014 koordinator Tedna globalnega učenja na temo prehranske varnosti, kjer je potekalo več kot 60 različnih dogodkov, od predavanj, projekcij filmov, kuharskih delavnic, potopisnih predavanj, razstav, do dni odprtih vrat in celo muzikala. SLOGA koordinira Teden globalnega učenja že od leta 2007, vsako leto je zanimanje večje, prepoznavanje in ozaveščanje o globalnih temah pa širše. Slovenija se tako pridružuje državam članicam Sveta Evrope pri dogodkih namenjenih vprašanjem družbene izključenosti, globalne soodvisnosti in solidarnosti.

Zakaj je delovanje vsebinske mreže pomembno tudi v prihodnje (v povezavi z zgodbo)?
S koordinacijo omenjenega projekta platforma SLOGA omogoča njegovo izvedbo, prav tako pa vsem sodelujočim z nasveti pomaga pri pripravi aktivnosti, ki spodbujajo učence, učitelje, ravnatelje in ostalo šolsko osebje, študente in profesorje, mladinske skupine, raziskovalne institucije, medije, občine, poslance, ministre in druge vladne predstavnike k raziskovanju in razmišljanju o globalni soodvisnosti, solidarnosti in globalnem državljanstvu. Teden globalnega učenja je večdnevni dogodek, ki na skupno temo združuje različne slovenske šole, fakultete, nevladne organizacije, knjižnice, medije in politike. Želimo, da je takšnih otrok kot je Rok vsako leto več, saj bo s tem lepši tudi svet. Vsak je namreč delček istega sveta.

Kontakt mreže
Platforma NVO za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč – SLOGA
Povšetova 37, 1000 Ljubljana (uradni naslov)
Metelkova 6, 1000 Ljubljana (sedež, kjer deluje pisarna)
Patricija Virtič, koordinatorica Tedna globalnega učenja 2014: patricija.virtic@sloga-platform.org; 031 410 550; 01/434 44 02
tel: +386 1 434 44 02
fax: +386 1 434 44 02
E: info@sloga-platform.org
W: www.sloga-platform.org
FB: www.facebook.com/pages/Sloga-Platforma-NVO-za-razvojno-sodelovanje-in-humanitarno-pomoc
Twitter: twitter.com/Sloga_Platform